اگر باور دارید که قصهها میتوانند کسبوکار و زندگی شما را تغییر دهد پس هیچگاه نقش داستانسرایی در تولید محتوا را فراموش نکنید.
یکی بود یکی نبود. نویسندهای بود که جهت پیدا کردن موضوع طبق معمول دفترچهی روزانه نویسیاش را داخل کیفش گذاشت و برای پیادهروی از خانه بیرون رفت. او در راه، هر کلمه یا جملهای که زیبا و کاربردی به نظر میرسید را در دفترچهاش یادداشت میکرد تا در زمان مناسب از آن استفاده کند. در میانهی راه، چشمش به مغازهی عتیقه فروشی افتاد و از آنجا که مشتاق دیدن اجناس آنتیک بود وارد مغازهی سمساری شد.
نویسندهی داستان غرق دیدن اجناس قدیمی و عتیقه بود که متوجه گفتگوی مشتری با مغازهدار شد. آقای سمسار با آبوتاب تمام دربارهی کاسهی گرانقیمتی که از قضا قدیمی هم بود، توضیحاتی را به مشتری میداد و می گفت: «فقط من از این پیاله دارم و از همه مهمتر اینکه این پیاله متعلق به مادربزرگ ناصرالدین شاه بودهاست».
این حرفها چون زنگی در گوش نویسنده صدا کرد و با خود اندیشید که چگونه فروشنده به طور ناخودآگاه با گفتن داستانی کوتاه، نظر مشتری را به خود جلب میکند؟ سرش را بالا آورد و نگاهی به مشتری کرد. او محو حرفهای سمسار شده بود. سپس سرش را به طرف آقای سمسار چرخاند که چگونه با توضیحات خود یک پیاله قدیمی و آنتیک را در زر ورق قصه پیچیده و به مشتری عرضه میکند. نویسندهی داستان ما دفترچهی خود را از کیفاش در آورد و نوشت: داستانسرایی در تولید محتوا.
اهمیت داستانسرایی در تولید محتوا
از دیرباز داستانگویی برای انسانها امری دلنشین بودهاست. گویا قصهگویی برای مردم حکم کلاس درس را داشتهاست؛ زیرا داستانسرایان پندها و نصایحی را در قالب داستان و قصه برای مخاطبین خود بیان میکردهاند.
بر این اساس، میتوان گفت سالیان پیش مولانا در بیان داستانهای مثنوی نیز از این شیوه استفاده کرده است. او اکثر پندهای شیرین و حتی تلخ خود را با داستانسرایی به مخاطبین خود ارائه کردهاست و سبک و برند موثری را برای خود به ثبت رساندهاست.
داستانسرایی در تولید محتوا نیز به همین منوال است؛ چرا که صاحبین مشاغل و یا محتواگر با مطرح کردن داستان تهیه محصول در تولید محتوای خود از ویژگیهای پنهان آن پردهبرداری میکنند. در واقع خصوصیات محصول به شیوهای نوین شکوفا میشود. در بیشتر موارد، کسبوکارهای بزرگ برای اینکه ارتباط عمیقتری با مخاطب خود برقرار کنند، از قصهگویی در تولید محتوا استفاده میکنند؛ زیرا آنها به این امر معتقدند که با داستانسرایی میتوانند تجارب شخصی خود در مورد برندشان را به شکل غیرمحسوسی به مشتریان معرفی کنند.
تا به حال دقت کردهاید وقتی فیلم و یا سریالی به اتمام می رسد مخاطبین آن فیلم به دنبال پیدا کردن بخشهایی از پشتصحنه فیلم هستند؟ آنها در واقع میخواهند از لایه های درونی فیلم از جمله گریم بازیگران و نحوه ی ساخت فیلم و غیره آگاه شوند؛ زیرا همیشه نیمهی پنهان محصول برای مخاطب جذابتر است و در حقیقت شما میتوانید با گفتن داستان در بازاریابیمحتوا مثل آهنربا عمل کنید و مخاطب حیران در فضای مجازی را به شکلی هدفمند و زیرپوستی، به سوی خود کشانده و در قلاب محتوای خود اسیر کنید. بهکارگیری ترفند استفاده از محتوای داستانگونه، مخاطب یا مشتری را در انتخاب محصول اغنا می کند.
به عنوان مثال، مشتریان کفش آدیداس با شنیدن داستان شروع به کار این شرکت، بالطبع نظرشان بیشتر جلب آن محصول شد. داستان این شرکت از این قرار بود که دو برادر در رختشویخانه مادرشان کار تولید کفش را به راه انداختهبودند ولی طی سوءتفاهمهایی از هم جدا شدند و به شرکت پوما و آدیداس تبدیل شدند.
به شیوهی گاوبنفش داستانسرایی کن
با آگاهی از نقش داستان پردازی در تولید محتوا، میتوانید محصول مدنظر را از دیدگاه ستگادین مثل گاوبنفشی در بین گاوهای قهوهای، برجسته نمایید تا بیشتر مورد توجه مخاطب واقع شود و بالطبع این تمایز در جذب مخاطب باعث میشود مخاطب و یا مشتری بالقوه، راغب به خرید محصول شود. در نتیجه این مشتری بالقوه با شنیدن داستانی از ایده تا ساخت محصول به مشتری بالفعل تبدیل میگردد.
تولیدکنندگان و محتوانویسان میتوانند با قصهگویی در زمینهی محصول آگاهی و شناخت وافری به مشتریان و مخاطبین خود بدهند و آنها را همراهی کنند تا مخاطبین با طیبخاطر از محصول موردنظر استقبال کنند. با این شیوه، هر دو طرف (فروشنده و خریدار) از تعاملی که با یکدیگر داشتهاند راضی خواهندبود.
6 مؤلفههای داستانسرایی در تولید محتوا
1. توجه به شخصیت داستان:
به طورکلی در قصهگویی و داستانسرایی شخصیت از عناصر مهم به شمار میآید. با توجه به این موضوع، محتوایی که صاحبینمشاغل تولید میکنند باید متناسب با ذائقهی خریدار باشد تا مخاطب را ترغیب به دنبالکردن محتوای خود کند.اینگونه میتوان گفت تاثیر داستان پردازی در تولید محتوای آنها پررنگتر میشود؛ زیرا مخاطبین با شنیدن قصه و داستان، بیشتر مشتاق پیگیری محتوای محصول میشوند. صاحبین کسبوکار با در نظر گرفتن پرسونایمشتری و یا همان شخصیسازی محصول، برایاینکه دغدغهی فکری مشتری در مورد محصول رفع شود، میتوانند بین تیم فروش خود و مشتری ارتباط برقرار کنند.
2. ایجاد پیرنگ و طرح مناسب در داستانسرایی:
ایجاد طرح و ایده در داستان از ملزومات یک داستان جذاب و میخکوبکننده است. داستانسرایی در تولید محتوا نیز از این قاعده مستثنی نیست. اجازه دهید با یک مثال ساده این موضوع را برای شما به وضوح شرحدهم:
خانم خیاطی را در نظر بگیرید که در کارگاهکوچک خود در منزل کار دوختودوز انجام میدهد. او میتواند روزانه با ایجاد یک پیرنگ و طرح جدید داستانی از شروع به کار خود و خرید مواد اولیه و نوسان قیمتها تا نحوه الگو کشیدن و طراحی پارچه برای مخاطبین خود داستان بگوید. سپس تولید محتوای داستانی خود را در کانال تلگرام، اینستاگرام و حتی سایت خود به اشتراک بگذارد. با این روش، قطعاً مخاطبین بیشماری را جذب خواهدکرد.
3. ایجاد کشمکش در داستانسرایی:
نویسندهی معروف کتابهای بازاریابی، ستگادین، میگوید: «مشتریان غیر از اینکه به دنبال بازدید و خرید محصولات باشند، بیشتر مشتاق شنیدن قصهی محصولات هستند». با این نقلقول کوتاه، به این نتیجه میرسیم که اگر در خط سیر داستان کشمکش جذابی برای ارائهی محصول به مخاطب یا مشتری در نظر گرفتهشود، قطعا این امر موجب ترغیب آنها خواهدشد.
در اکثر مواقع مخاطبین عاشق این هستند که داستان تهیه و تولید محصول منتخب خود را بدانند. به عنوان مثال، آنها درصدد این هستند که بدانند در کارگاه تولید کیفوکفشی که میخواهند تهیه کنند، چه میگذرد؟ و در این کارگاه از چه موادی استفاده میشود؟ شما با داستانپردازی در تولید محتوا و ایجاد کشمکش بین شخصیت مخاطب و فکر خریدن یا نخریدن محصول، او را در کشمکشی عمیق در داستان قرار میدهید. بدین ترتیب، میتوانید با این حربه، ذهن مشتری را درگیر انتخاب محصول خود کنید و در این همراهی دلپذیر با او، موفق خواهیدشد نظرش را به محصول خود جلب کنید.
4. ایجاد حس همذات پنداری در داستانسرایی
طبیعتا مخاطبینی که داستانهای ملموس و غیرساختگی شما را میشنوند، خود را در کنار محصول شما تجسم می کنند و گاهی حتی با حس همذات پنداری، خود را در حال استفاده از محصول میبینند. آنها اینگونه با حس خوشایندی که از شنیدن تجارب شما از محصول در قالب داستان میشنوند، بیشتر پیگیر مزیتهای محصول میشوند.
5. ایجاد تعلیق در داستان جهت ماندگاری در ذهن مخاطب:
برای اینکه صاحب کارخانهی مواد شوینده بتواند محصول شویندهی خود را در قالب داستان، از ایده تا اجرا به مخاطب معرفی کند باید گره و تعلیقی در داستان به وجودآورد؛ زیرا اینگونه برند و محصولش بهتر در ذهن مخاطب نهادینه میشود و ماندگاری اثر آن بیشتر میگردد. شاید بپرسید چگونه؟
در اکثر مواقع پیش میآید که محتواگر یا صاحب برند مشکلاتی را که مشتری در حین استفاده از محصول برایش پیش میآید، به شیوهی داستانگویی در تولید محتوا بیان میکند؛ مثلا میگوید: تمامی محصولات شویندهی کارخانهای به دستهای شما آسیب میزند. مخاطب با خود میگوید: پس چه کاری است که این محصول گرانقیمت را خریداری کنم؟ اما صاحب شرکت در بین توضیحات خود اینگونه اشاره میکند: ولی تمام محصولات ما پایه و اساس نانو دارند. در واقع فروشنده یا محتواگر به نوعی با یک گرهگشایی میتواند برای مدتها اثر مثبتی از محصول در ذهن مخاطب حک کند و او را در خرید محصول ترغیب کند.
6. ایجاد حس اعتمادبهنفس در مخاطب
مشتریان زمانی که داستانهای مستدل و مستند شما را که مبتنی بر دیدگاههای مشتریان قبلی است، میشنوند، به شما ایمان میآورند. آنها در اکثر موارد با خرید محصول برند شما و یا مطالعهی تولید محتوای داستانگونهی محصول شما حس اعتمادبهنفسشان بالا میرود. مثلا فرد چاقی را در نظر بگیرید که به دنبال لباس سایز بزرگ است و به دلیل عدم موجودیت آن در بازار سرخورده میشود. او برحسب اتفاق طی جستجو در اینترنت با داستانی که از محصول موردنظر شما مطالعه میکند و دیدگاههای افراد همدغدغهی خودش را در مورد آن میبیند، اعتمادبهنفسش بالا میرود.
شاید این سوال برای شما پیش بیاد که چگونه؟ وقتی آن شخص درشت اندام با دیدن تبلیغ متفاوت شما و نظرات کاربران به این موضوع واقف میشود که برای او هم لباس با مشخصات مدنظرش پیدا میشود، به این نحو شما توانستهاید با داستانسرایی در تولید محتوا اعتماد از دسترفتهی مخاطب را به او برگردانید.
چه مشاغلی نیاز به داستانسرایی در تولید محتوا دارند؟
مبحث تولید محتوا در کسبوکارها از اهمیت خاصی برخوردار است. سالهای نه چندان دور برای کسب اطلاعات از محصول و خدمات، وجود کاتولوگها و هر نوع برگههای تبلیغاتی کافی بود؛ ولی اکنون با کسب آگاهی از بازاریابی و انواع تولید محتوا از جمله تولید محتوای داستانی قضیه تغییرکردهاست؛ زیرا بخش داستان فروش موجب جذب مشتریان بیشتری میشود و نهایتاً کسبوکارهای بزرگ به ویژه کسبوکارهای آنلاین با این روش رونق گرفتهاند.
امروزه کسبوکارهای نوپا، فرصت برابری برای انتقال اطلاعاتشان به مخاطبین دارند. میتوان گفت انواع فریلنسرها یا دورکارها و یا صاحبین کسبوکارهای خانگی میتوانند با نگارش داستان در تولیدمحتوای محصول و خدمت خود از کسبوکار کوچکشان به درآمدزایی مورد قبولی برسند.
پس با این تفاسیر تمامی ابرمشاغل دنیا و خردهمشاغل از این قاعده مستثنی نیستند؛ زیرا هرکدام به شیوهی خاص خود از داستانسرایی در تولید محتوا برای جذب مخاطب بهرهمند میشوند. در واقع، تولیدکنندگان با ایجاد کمی خلاقیت در تولید محتوای غیرتکراری میتوانند خود را از رقبای شغلیشان متمایز کرده و مخاطبین بیشتری را جذب کنند.
اهمیت داستانسرایی در تولید محتوا به چه عواملی بستگی دارد؟
داستانسرایی در تولید محتوا باید مخاطبپسند باشد تا مورد توجه قرار گیرد.
داستانی که در تولید محتوا بیان میشود میبایست مخاطب هدف داشتهباشد و کل افراد را شامل نشود.
تولیدکنندگان و یا محتواگران با داستانگویی در تولید محتوا میتوانند بیشتر به مخاطب نزدیک شوند و دغدغههای ذهن او را پاسخ دهند و به نوعی از آنها گرهگشایی کنند.
صاحبین مشاغل با نوشتن داستان محصولات خود میتوانند آموزشهای لازم را جهت تهیه محصول خود و استفاده از آن به مشتری و مخاطب عرضه کنند.
آنچه در این مقاله گفتهشد:
داستانسرایی در تولید محتوا ابزاری در بازاریابی است. با توجه به مطالب فوق، محتواگران یا صاحبین مشاغل میتوانند با استفاده از نظرات مخاطبین سابق که درباره محصول موردنظر بیان کردهاند، داستانی را تنظیم کنند. آنها به این نحو، مزایای محصول را در قالب قصه به مخاطبین آتی القا میکنند تا نظر او به محصولشان جلب شود.
نظر به اهمیت داستانسرایی در تولید محتوا، ما در این مقاله بر آن شدیم تا شما را به گونهای مبسوط و گسترده با این مقوله آشنا کنیم.
شما با توجه به آنچه ذکر شد، برای عرضهی محصولتان به مشتری، تاکنون چه راههایی را امتحان کردهاید؟
پیشنهادات ما در این مقاله:
جهت بالابردن راندمان فروش محصول خود از نقش داستانسرایی در تولید محتوا غافل نشوید. برای این منظور لازم است در اسرعوقت داستان فروش محصول خود را تهیه کنید و در سایت خود و دیگر فضاهایمجازی انتشار دهید تا با این روش، دوچندان شدن مشتریان خود را به وضوح مشاهده کنید.
صاحبان کسبوکار عزیز! در صورتی که شما توانمندی لازم را در زمینهی نگارش داستان در تولید محتوا ندارید میتوانید این کار را برونسپاری کنید و از کارشناسان خبره این حیطه استفاده کنید.
3 پاسخ
عالی بود👏🏻👏🏻👏🏻 ممنون🌸
سلام ساقی عزیز خوبید مرسی ممنونم
سلام و درود.
بسیارعالی🌺